Παρασκευή 3 Φεβρουαρίου 2017

Ένας Συνδυασμός Δημόσιου και Ιδιωτικού Χώρου

Μια Βόλτα στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών

Προερχόμενοι από διαφορετικές εποχές και από διαφορετικά πεδία δόξας, στο 1ο Νεκροταφείο Αθηνών, συναντούνται επιφανείς προσωπικότητες της νεώτερης Ελληνικής ιστορίας.

Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και ο Αδαμάντιος Κοραής, βρίσκονται με τη Σοφία Βέμπο, με τον ηθοποιό Λάμπρο Κωνσταντάρα, τους πολιτικούς Αβέρωφ και Ανδρέα Παπανδρέου, ενώ μαζί με αυτούς διατηρούν οίκους οι οικογένειες εφοπλιστών Γουλανδρή και Εμπειρίκου. 

Η είσοδος του 1ου Νεκροταφείου Αθηνών
   Τους τάφους και τα μνημεία πολλών ακόμα  
   προσωπικοτήτων, μπορεί κάποιος να τους  
   επισκεφτεί στο χώρο του νεκροταφείου.

   Μια μεγαλοπρεπής είσοδος οδηγεί στο χώρο
   που  εκτός από επιφανείς Έλληνες, βρίσκονται      και  κάποιοι που είχαν τις προσβάσεις και την  
   οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν κάποιον
   τάφο. Άλλοι είναι παλαιοί Αθηναίοι και εκεί  
   ήταν ο τόπος ταφής τους, στα πρώτα χρόνια της    Ελλάδας μετά την απελευθέρωση από τους
   Τούρκους.


Αγάλματα και κτίσματα από τον προ-προηγούμενο  αιώνα, συνυπάρχουν. Εδώ η δόξα συναντά τη ματαιοδοξία και η μεγαλοπρέπεια το νεοπλουτισμό. Δεν λείπει φυσικά και η απλή ανάγκη επίσκεψης από τους ζώντες συγγενείς και φίλους, στους νεκρούς ανθρώπους τους. 

Η Κοιμωμένη του Χαλεπά
Ας κάνουμε όμως κάποιους συλλογισμούς σχετικά με τη χρήση των χώρων του νεκροταφείου. Καταρχήν εφόσον οι τάφοι αγοράζονται και ανήκουν στις οικογένειες των νεκρών, μπορούν να θεωρηθούν ιδιωτικοί χώροι.

Στους διαδρόμους όμως και στους λοιπούς κοινόχρηστους χώρους, κινείται κάποιος ελεύθερα όπως θα συνέβαινε σε έναν δημόσιο ή κοινωφελή χώρο. 

Θα πρέπει επίσης να σημειώσουμε ότι πολλοί τάφοι όπως η Κοιμωμένη του Χαλεπά είναι έργα τέχνης, ενώ κάποιοι όπως του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη ή του Αδαμάντιου Κοραή είναι μνημεία. Όλα μαζί εκτίθενται στο κοινό όπως σε ένα μουσείο. Σε αυτήν την περίπτωση ίσως μπορούμε να θεωρήσουμε ότι το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών έχει χρήση ενός κοινωφελούς χώρου.


Ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης
Εδώ προκύπτει κάποιο συμπέρασμα ότι δηλαδή το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών είναι ένας χώρος που αρμονικά συνυπάρχουν η ιδιωτική με τη δημόσια χρήση.

Αρκεί βέβαια, όποιοι κάνουν χρήση του χώρου ως νεκροταφείο για τους νεκρούς συγγενείς τους, να γνωρίζουν ότι θα ανεχθούν τους επισκέπτες των μνημείων, καθώς και τους ματαιόδοξους που θέλουν να επιδείξουν πλούτο και ισχύ. Οι δε επισκέπτες των μνημείων θα πρέπει να σέβονται το χώρο όπως άλλωστε θα έκαναν σε ένα μουσείο.

Το 1ο Νεκροταφείο Αθηνών είναι ένας χώρος που συνυπάρχουν αρμονικά η ιδιωτική με τη δημόσια χρήση 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια