σχετικά

«...Θα έλεγα πρώτα-πρώτα ότι δεν μπορούμε να χωρίσουμε την εκπαίδευση από τη συνολική κοινωνική κατάσταση. Ο μακαρίτης, ο  καημένος ο Πλάτων έλεγε ήδη ότι ακόμα και οι τοίχοι της πόλης εκπαιδεύουν τους ανθρώπους και νομίζω ότι αυτό είναι μια τρομερά σημαντική και βαριά αλήθεια. Η εκπαίδευση ενός ανθρώπου, η παιδεία ενός ανθρώπου αρχίζει από την ηλικία μηδέν και φτάνει ως την ηλικία ωμέγα, δηλ. τη στιγμή που θα πεθάνει, συνεχώς διαμορφώνεται αυτός ο άνθρωπος. Διαμορφώνεται από τι; Διαμορφώνεται από όλα όσα προσλαμβάνει. Διαμορφώνεται από όλα όσα είναι γύρω του...».
"Η άνοδος της ασημαντότητας", 1995 Κορνήλιος Καστοριάδης
Με αφορμή το παραπάνω απόσπασμα, αλλά και πληθώρα ερεθισμάτων από την σχολική και κοινωνική καθημερινότητα, πήρα την πρωτοβουλία να προκαλέσω την δημιουργία ενός συμμετοχικού προγράμματος στο οποίο οι στερεότυποι ρόλοι και λειτουργίες θα ανατραπούν. Η τριαδική σχέση της σχολικής κοινότητας (μαθητής-γονιός-εκπαιδευτικός), φιλοδοξώ να είναι ισότιμη σε όλη την εξέλιξη του προγράμματος. Ο εκπαιδευτικός δεν θα είναι αποκομμένος από την κοινωνική πραγματικότητα, ο γονιός δε θα περιορίζεται στο συναισθηματικό πεδίο της γονεϊκότητας και ο μαθητής δε θα είναι παθητικός δέκτης, ανάμεσα στους δύο πόλους. Μετά την εγκατάσταση των επικοινωνιακών εργαλείων και την μετάδοση των τρόπων λειτουργίας τους, η κάθε απόφαση, δράση ή ενέργεια θα προκύπτει μέσα από την ομάδα. 
Ο τίτλος, σκόπιμα επιλέχθηκε ευρύς και χαοτικός, προκειμένου η φυσιογνωμία του προγράμματος να προκύψει από την ενεργή εμπλοκή των συμμετεχόντων. Ποιός είναι ο δημόσιος χώρος; Πού αρχίζει και που τελειώνει; Ποιά η σχέση του με τον ιδιωτικό χώρο; Τί σημαίνει "λόγος", "χειρονομία" και "παρουσία" στο δημόσιο χώρο; Δύσκολα τα πράγματα...Αν όμως, αποφύγουμε τη σοβαροφάνεια και αφήσουμε τα παιδιά να μας οδηγήσουν, έχουμε να ανακαλύψουμε πολύτιμες πτυχές τους. Άλλωστε, όλα  αυτά τα οποία θα κληθούμε να διαπραγματευτούμε, βρίσκονται καθημερινά γύρω μας και μας καλούν να τα παρατηρήσουμε. Ας εμπιστευτούμε την προοπτική της μεταξύ μας αλληλεπίδρασης και που ξέρετε, ίσως έτσι βγούμε σε ξέφωτο.

Καλό μας ταξίδι.


Φοίβος Σ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σχόλια